2013. 12. 04.

Charles Frazier: Hideghegy



Bauer Barbara

Egy könyv, ami kinyitja a szemedet: értékelni kell azt a nyugalmat és jólétet, ami ma körbevesz minket. Igen, vannak egyéni rossz sorsok, de az NEM A HÁBORÚ BORZALMA, amit az író úgy tár elénk, hogy az olvasó a gyomrában érzi az értelmetlen öldöklés iszonyatát. Teszi ezt Frazier úgy, hogy közben igaz szerelmet, érzelmi, lélektani fejlődéseket, asszonyok, öregek sorsát, élethelyzeteket mutat be jól kidolgozott karakterekkel, társadalmi helyzetrajzokkal. Őrületes kontrasztba helyezi a békeidőt a háborúval, a kényelmet a kényszerrel, az apró örömöket a kibírhatatlan fájdalommal, az életet a halállal. Megmutatja a reményt, ami már csak egy harmatcsepp a fűszálon, olyan illékony, mégis kapaszkodhatsz belé és előássa az értelmet a mélyen eltaposott méltóság alól is. Rendkívüli mélységekben és magaslatokban fut a történet és különlegessége, hogy a feszültséget csak az olvasó tudja feloldani… úgy és attól függően, hogy éppen milyen életszakaszát éli.

Skála: 10/7


Miksa-Kovács Orsolya
"Némelyik napot szépnek nevezzük, más napokat csúfnak, mert nem látjuk tisztán, hogy minden nap valójában EGYFORMA!"
Amerika, polgárháború, múlt század, észak dél ellen, a kisbirtok a nagybirtok ellen, az unionisták a szecesszionisták ellen: MINDENKI MINDENKI ELLEN. 
És mégis minden nap szép, annak, akit szeretnek, akit otthon visszavárnak, akit megbecsülnek. És mégis minden nap borzalmas, annak, aki öl, aki gyilkolja embertársait, aki vérben fekszik és vérben kel. 
A könyv ezt mutatja be Inman és Ada szerelmi történetén keresztül, az adott kor történelmi hátterén keresztül, az élet és a halál közelségén keresztül, a béke és a háború feldolgozásán keresztül. 
És igen, minden nap egyforma, ha nem tesszük őket mi magunk változatossá, élhetőbbé. 

Skála: 10/10

Máder Edit
Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a monumentális történelmi és szerelmi szálakat összefűző, egymásba ágyazó regényeket. Azoknak, akik értékelik és örömmel olvassák a részletes tájleírásokat, a történelmi háttéradalékokkal és információkkal ellátott leírásokat, eseményeket, és az olvasó előtt kibontakozó emberi belső átalakulásokat. Jó szórakozást.

Skála: 10/6





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése